Utflykter våren 2015

Det var förstås inte bara för att samla oss inför sommarens arbete med pressarna och pantografen som vi åkte på utflykt i mars - till bland annat Skruf - och i maj - bland annat till Emmaboda. Det var också för att det är himla trevligt att åka på gemensam utflykt!

Men visst: Litet glasnördar är vi ju, och vi har ju ambitionen att få igång vårt eget glastekniska museum även om det lär dröja några år innan det är färdigt. Men vi har ju nu börjat att rengöra och sätta istånd till exempel en press - och då är det ju klart att man blir alldeles lyrisk när Flygts bruksmuseum (de har inte alltid gjort pumpar i Emmaboda) ställer ut en del av sina glas-pressnings-formar!

Bilden här är litet oskarp men det är ett pressat salt-och-pepparkar fotograferat genom en glasruta.

Kamerans autofokus fick litet problem med det här och det gick inte att använda blixt eftersom bilden måste tas genom en glasvägg... Men man kan ändå se att det är två separata skålar, vardera kanske 2-3 centimeter i fyrkant i överkanten, mindre i botten. De är sammanbundna med en rund stock i överkant och från den går det så upp en vertikal grepe som slutar med ett cirkulärt handtag. I detta handtag finns det ett hål och handtaget är i sig räfflat.

Här består själva pressformen av fyra olika delar, som framgår av den här bilden.

Och formen är inte måttligt detaljrik... Stämpeln är tvådelad i det här fallet och det gäller alltså att få det smälta glaset att stiga upp i mitten och fylla ut det genombrutna och räfflade handtaget fullständigt. Så det krävs både ett rimligt lättflytande glas (rätt temperatur och ganska "långt") och dessutom krävs det rätt högt tryck för att få glaset att flyta de här konstiga vägarna och verkligen fylla ut formen.


Den ena, den manuella, av de två pressar som vi just håller på att rengöra ser ungefär likadan ut som den i Emmaboda så det var ju bra att kunna studera en kusin-press på nära håll.


Om någon av er som läser den här sidan händelsevis råkar ha några pressformar liggande i ett skåp, i källaren eller på vinden så är ni högst välkomna att höra av er till oss! Det måste inte vara lika raffinerade formar som denna - men det är klart att även sådana skulle vara välkomna!

De flesta av er, läsare, har nog aldrig sett en glas-pantograf eller en Guillocheringsmaskin men ni har säkerligen sett både etsat och slipat glas. En del av de där mönstringarna är faktiskt ganska enkla att åstadkomma. I slutet av mars var vi på en annan utflykt då vi bland annat åkte till Skruf. Under andra halvan av 1950-talet gjorde man ett glas i halvkristall på Skruf, ett som hette E121.

Mönstret här är ju ganska enkelt - raka streck - men dels skall det vara lika många streck på ett ölglas som på ett nubbeglas eller ett seltersglas och de är ju olika stora, och dessutom skall strecken gå "jämnt ut" så att när man har gått ett varv runt glaset så skall strecken mötas utan skarv. 

Visst hade man kunnat göra det här med en avancerad maskin som till exempel en pantograf - men nu råkade man ha en mekaniskt begåvad glasarbetare i hyttan...

Och utöver all glasteknik så for vi även via AMB i Stekaremåla (Småland är fantastiskt: Mitt ute i skogen hittar man de mest avancerade high-tech-företag!) som bland annat metalliserar plast till hembydgsmuseet i Algutsboda.

Faktum är att vi har himla trevligt i våran förening!